Banja Luka

BANJA LUKA

Banja Luka sadrži ogroman turistički potencijal. Prirodni resurs od posebnog značaja je rijeka Vrbas koja je pogodna za vodene sportove kao što su kajak, rafting i sportski ribolov. Specijalni čamac koji se može vidjeti samo na ovoj rijeci i nazvan je „dajak“ daje Vrbasu posebnu privlačnost. Zbog velikog broja zelenih površina (parkova i aleja), Banja Luka nosi epitet grad zelenila.

U Banjoj Luci možete doživjeti duh različitih kultura, koje su se preplitale na ovom prostoru i posjetiti veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, kao svjedoka različitih epoha i ljudskog stvaralaštva.

Posebno je interesantna tvrđava Kastel, koja se nalazi u centru grada. Istorijsko je jezgro i mjesto osnivanja Banje Luke. Stare zidine tvrđave tu su da nam probude znatiželju o istoriji ovog grada, ispričaju priču o bitkama, trgovini, uspjesima i padovima, čiji je svjedok bila i sama tvrđava. Najstariji je istorijski spomenik u Banjoj Luci i mjesto na kojem su pronađeni najstariji tragovi naselja na području grada. Ove zidine podignute su da bi stajale u odbrani ljudi i njihovih života, a danas stoje da bi branile kulturu i tradiciju.

Kulturnu ponudu dopunjuju i Kulturni centar Banski dvor, Narodno i Dječije pozorište Republike Srpske, Muzej Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, galerije, kao i mnogobrojna kulturna dešavanja tokom cijele godine.

„Ljepotica sa Vrbasa“ je, kao i cijelo područje Balkana, mjesto susreta zapadne i istočne civilizacije, tako da je Banja Luka grad u kojem se nalaze različite religijske zajednice i njihovi hramovi. Posebno su interesantni Hram Hrista Spasitelja, Ferhad-pašina džamija i crkva Svetog Bonaventure koje se nalaze u samom centru grada, na veoma maloj razdaljini. Uz gostoljubivo i srdačno lokalno stanovništvo, možete probati bogatu trpezu tradicionalne hrane i upoznati specifičnu kulturu i običaje ruralnog dijela grada. Banja Luka ima bogat noćni život i poznata je po mnogobrojnim noćnim klubovima, kao i velikom broju muzičkih festivala tokom godine.

Okolina je veoma atraktivna, sa svojim prirodnim i kulturnim nasljeđem, kao što je kanjon Vrbasa i plato planine Manjača, udaljene oko 12 kilometara od centra grada. Specifične prirodne okolnosti, omogućile su razvoj avanturističkog turizma, kao integralnog turističkog proizvoda. Od izgrađenih kapaciteta za ovaj vid turizma, posebno je potrebno istaknuti infrastrukturu koja omogućuje noćni rafting, jer osvijetljena rafting staza predstavlja svjetski raritet i osnovu dugoročnih planiranja razvoja avanturizma kao turističkog proizvoda. Uz rafting, tu su i kanjoning, vožnja kajakom i dajakom, slobodno penjanje, brdski biciklizam, pješačenje, vožnja kvadovima, paraglajding i tandem skok.

Dobrodošli u Banju Luku!

Kontaktirajte nas

Pratite nas

logo